ASUS ROG Strix GL553VD Dizüstü Bilgisayar

Merhaba, bu makalemde Asus Rog Strix GL553VD dizüstü bilgisayarın özelliklerinden ve 4 – 5 aylık deneyimlerimden bahsedeceğim. Ürünü Ekim 2017’de ebrarbilgisayar.com üzerinden satın aldım. Bir önceki bilgisayarım olan Asus N55SF‘yi alalı neredeyse 6 yıl olmuştu ve artık emekliye ayırlmasının vakti gelmişti. Yaptığım araştırmalar sonucunda Asus Rog Strix GL553VD’yi almaya karar verdim.

Bilgisayarın özellikleri şöyle:

İşlemciIntel Core I7 7700HQ 2.8 GHz 6 MB Cache
Ram16 GB 2133 MHz
HDD256 GB SSD + 1 TB 7200 RPM
Ekran KartıNVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB
Girişler2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xUSB Type C, HDMI, Kart Okuyucu
Ekran Boyutu15.6"
Ekran Çözünürlüğü1920x1080 Full HD

Ekran kartıyla başlayalım. Diğer tüm donanımlar, işlemci, ram vs. üst seviye bilgisayarlarda zaten neredeyse aynı. Ekran kartı için 1080, 1070 ve 1050 seçeneklerim vardı. 1060 kartlı bilgisayarlar henüz yaygın değildi. 1070 ve 1080 kartlı bilgisayarlarda da fiyat farkı yaklaşık 1,5 kat civarındaydı. Dolayısıyla fiyat/performans ürünü olarak 1050 almaya karar verdim. Zaten çok fazla oyun oynayan veya oyunları 2K, 4K çözünürlüklerde oynamak isteyen biri değilim. Şimdiye kadar oynadığım tüm oyunları full hd çözünürlükte rahatlıkla oynayabildim. Ekran kartı performansından gayet memnunum.

Bilgisayarın soğutması bence gayet güzel. Önceki bilgisayarımla karşılaştırdığımda buz gibi kalıyor. Önceki bilgisayarım normal kullanımda, yani oyun oynamazken, işlemci sıcaklığı 45 – 50 derece civarında seyrediyordu. Bu bilgisayar ise 25 – 30 derece arasında seyrediyor. Oyun oynarken ise, eski bilgisayarım 90 – 95 derecelere kadar çıkarken bu bilgisayarda daha 60 dereceyi görmediğimi söyleyebilirim. Dolayısıyla soğutma performansı gayet iyi. Yalnız fan son hızda çalışırken biraz fazla gürültü yapıyor. Oyun oynarken pek hissedilmiyor; ancak örneğin video dönüştürme falan yapıyorsanız bir miktar rahatsız edebilir.

Bilgisayarda 256 GB SSD mevcut. Önceki bilgisayar için almış olduğum Samsung 850 Pro ile okuma yazma performanslarını karşılaştırdım. 850 Pro’nun sonuçları bir miktar daha iyi görünüyor. Bu arada denediğim ufak bir şeyden de bahsedeyim. DVD sürücüsünü pek kullanmadığım için bir kızak alıp içerisine 850 Pro’yu yerleştirdim. Yani bilgisayarda 2 adet 256 GB SSD ve 1 TB HDD oldu; ancak bilgisayarda garip sorunlar oluştu. Şöyle ki, uykuya almak için Fn+F1 tuşuna bastığımda uykuya almak yerine kapanmaya başladı ve hem bu esnada hem de normal kapat komutlarında bilgisayarın kapanması çok uzun sürmeye başladı. Yani ekran kapanıyordu, ancak 2 – 3 dakika boyunca fan çalışmaya devam ediyordu. Dolayısıyla SSD’yi çıkarıp DVD’yi geri takmak zorunda kaldım. Benzer sorunla karşılaşıp çözümünü bulan varsa çözümü yorum olarak yazabilirse sevinirim. Güncelleme: kızak üzerinde yer alan, çok göze batmayan, bir switch varmış. Switch’i diğer tarafa çektiğimde tüm problemler çözüldü. Şu an çift SSD ve bir HDD olarak bilgisayarımı kullanabiliyorum.

Bilgisayarın desteklediği maksimum RAM miktarı 32 GB. Şu an için 16 GB bana fazlasıyla yetiyor. 3 – 4 sene sonra yetmediği durumda RAM takviyesi yapabilirim. 2 adet RAM slotu bulunmakta ve içindeki 16 GB RAM tek parça olarak takılı, yani 1 boş slot mevcut. Ekstra RAM ihtiyacı için oyunların biraz daha gelişmesini beklemek gerekiyor. Şu anda 12 GB civarında RAM gayet yeterli oluyor.

Klavyeye gelirsek 4 parçalı aydınlatma kullanılmış. Yani klavyeyi 4 parça olarak renklendirebiliyorsunuz. Yüklü gelen uygulama sayesinde istediğiniz renk atamasını yapabiliyorsunuz ve isterseniz ledlerin hep açık kalmasını veya yavaş/hızlı olarak yanıp sönmesini ayarlayabiliyorsunuz. Üç kademeli olacak şekilde led parlaklıklarını da ayarlayabiliyorsunuz. Klavyenin tuşları güzel, hızlı yazabiliyorsunuz. Yeni bilgisayarların çoğunda standart olan; ancak benim beğenmediğim bir durum söz konusu. Home, End, Page Up ve Page Down tuşları sağ taraftaki rakamların üzerine yerleştirilmiş durumda. Önceki bilgisayarlarda bu tuşlar ayrı olarak yer alırdı. Dolayısıyla bir metni seçerken shift+home tuşuna basmak artık biraz daha zahmetli. Ya rakamları kapatıp normal biçimde kullanacaksınız ya da ekstradan bir shift’e daha basacaksınız. Şöyle ki, eğer satır başına gitmek istiyorsanız shift+home tuşuna basabilirsiniz. Eğer satır başına giderken metni de seçmek istiyorsanız shift+shift+home tuşuna basmalısınız. Yani klavyedeki sol ve sağ shift tuşlarına aynı anda basıp beraberinde home tuşuna basmalısınız. Bu kombinasyonlar zaman zaman kafamı karıştırıyor, çünkü ofiste normal evde böyle kullanmak gerçekten kafa karıştırıcı.

Bilgisayarın sol tarafında iki adet USB 3.0 ve bir adet USB Type C girişi bulunurken sağ tarafta da bir adet USB 2.0 girişi bulunmakta. Sağ tarafta bir tane daha USB 2.0 girişi olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Type C henüz yaygınlaşmadığı için şu anda 3 USB girişi bana biraz az geliyor. Mikrofon ve kulaklık girişi tek porttan sağlanıyor, dolayısıyla ayrı iki cihazınız varsa kullanamıyorsunuz. Mikrofonlu kulaklık kullanmanız gerekiyor. Batarya ömrünü tam olarak test etmedim; ancak Windows’un söylediğine göre yaklaşık 4 saatlik bir kullanım sunabiliyor. Bu arada eski bilgisayarladan farklı olarak batarya çıkarılamıyor. Yani bilgisayardan ayrılabilen bir batarya modülü yok, batarya kasanın içinde. Önceki bilgisayarıma kıyasla ikisi de 15.6″ olmasına rağmen bu bilgisayar 300 – 400 gr daha hafif. Bu da daha rahat taşınabileceği anlamına geliyor. Bilgisayarda kullanılan touchpad, söylenene göre çok özellikli bir touchpad. Yani örneğin bir resmi veya Google Haritalar’ı açtığınızda aynı telefondaki gibi yakınlaşıp uzaklaşabiliyorsunuz. Ayrıca sağ ve sol click için kullanılacak alan tasarımı biraz daha farklı. Normalde üst bölümü fareyi hareket ettirmek için kullanırsınız ve alt bölümde de tıklama için sağ ve sol butonlar bulunur. Sağ butonun çalışması aynı şekilde; ancak sol butonu geniş tutmuşlar. Yani üst bölüme de baskı uygulayarak sol tıklayabiliyorsunuz.

Ekran çözünürlüğü 1920×1080 full hd. Önceki bilgisayarıma göre bunun paneli biraz daha mat. Önceki bilgisayarımda IPS panel vardı ve renkler çok daha canlıydı; ancak bir süre kullandıktan sonra alışıyorsunuz. Ses kalitesi ise normal seviyede, ne çok iyi ne de çok kötü. Bilgisayarın genel olarak tasarımı ise bence gayet hoş olmuş, turuncu renk ayrı bir hava katıyor. Bilgisayarın üst kısmında yani ekranın arka tarafında ROG sembolü var ve aydınlatmalı. Yani karanlık bir ortamda güzel görünüyor. Ayrıca bilgisayar uyku modundayken klavyedeki ledlere kalp atışı efekti vermişler, çok hoş olmuş.

Bilgisayarla ilgili yorumlarım bu şekilde. İlerleyen zamanlarda yeni tecrübelerimi güncelleme olarak eklerim. Görüşmek üzere…

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

warning
www.kemalkefeli.com.tr üzerindeki herhangi bir yazının veya kodun izinsiz olarak başka bir yerde kullanılması yasaktır.