Zırhlı Birlikler Okulu’nda Acemilik – 3

Bugün 345. dönem sınıflandırma sonuçları açıklandı galiba. Ben de üçüncü makalemi yazmakta geç kaldığımı düşünüp hemen yazmak istedim ki, yeni adaylar da bu makalemden faydalansın. 2. makalemin sonunda da söylediğim gibi bu makalemde, yemin töreninden sonraki dönemi, kura konusunu ve spor barajlarını anlatacağım.

Yemin töreninden sonra ilk Pazartesi günü dersler başlıyor. Bol bol ödev yapacaksınız, şimdiden söyleyeyim. Önce biraz derslerden bahsedeyim, ödev konusuna tekrar döneceğim. Dersler yaklaşık 1,5 ay sürüyor. Sabah saat 8:00’de başlıyor ve öğlen 12:50’ye kadar 6 ders işliyorsunuz. Öğle yemeğinin ardından 14:00’da yine ders başlıyor ve HEÇ‘e göre (Haftalık Eğitim Çizelgesi) en az 2 ders daha yapıyorsunuz. Bu 2 dersin ardından ya spor oluyor ya da konferans, seminer vs. gibi bir 2 saatlik daha eğitim oluyor. Zaten ondan sonra saat 17:00 oluyor ve mesai bitiyor. Bazı derslerin gece dersleri oluyor. Onlar da hava kararınca, öğretmene bağlı olarak belirli saatlerde yapılıyor. Biz kış dönemi gittiğimiz için saat 17:00 gibi hava kararıyordu zaten, akşam yemeğinden önce gece dersini yapıyorduk; ancak yaz döneminde gidecekler için hava daha geç karardığından yemekten sonraya sarkabilir.

İlk seferde 17 – 18 ders kitabı veriyorlar size, daha sonra yeri geldikçe 3 – 4 kitap daha alıyorsunuz. Kitapların bir kısmına hiç dokunmuyorsunuz bile; ancak bazı kalın kitapları tamamen bitiriyorsunuz ve bu çok kısa bir sürede oluyor. İlk hafta dahil olmak üzere aşağı yukarı her hafta sınav oluyor. Sınav sistemi de şöyle: mesela A dersini işliyorsunuz, işlediğiniz ders saati ortalama 25 – 30 olduğunda o dersten sınava giriyorsunuz. Bazen dersler kısa oluyor, o zaman da 2 – 3 dersten birden sınava giriyorsunuz. Sınavlar test ve 40 soru. Yanlış doğruyu götürüyor, başarılı sayılabilmeniz için 60 üstü almanız gerekli. 60 altında kalanlar hafta sonu içeride kalıp geri besleme eğitimine tabi tutuluyorlar. Ayrıca 60 üstünde alsanız bile, eğer belirli bir konudan 3 soru sorulmuşsa ve siz 1’ini yanlış yapmışsanız, konu bazında %70’den daha az başarılı olduğunuz için, sadece o konudan geri beslemeye kalabiliyorsunuz. Bu arada bazı derslerden önce, giriş testi ve bazı derslerden sonra, izleme testi oluyorsunuz. 5 veya 10 soruluk, klasik veya test tarzında olabiliyor bunlar. Ödevlerle birlikte bu testler, kanaat notunuzu oluşturuyor.

Ödevler konusuna gelirsek, ödevleri yapması çok kolay. Yani nasıl yapacağım bu ödevleri, soruların cevaplarını nerden bulacağım vs. gibi sorular sormuyorsunuz. Her şey ortada; ancak yazması uzun sürüyor. Kendi dönemimizden örnek verecek olursam, bizim derslerimiz 2 Ocak’ta başlamıştı ve o hafta 17 – 19 Ocak’taki dersin ödevi gelmişti. Ödevi yazmanız için böyle en az 4 – 5 gününüz oluyor. Öğretmenler sorular gönderiyor (tahminime göre bu sorular her dönem aynı veya çok yakın), gönderilen soruların yanında cevapları hangi kitapta bulacağınız, hatta bazı ödevlerde hangi sayfada bulacağınız dahi yazıyor. Siz de kitaptan kopyala yapıştır yapıyorsunuz. 1,5 ay boyunca yaklaşık olarak 70 – 80 sayfa ödev yazdık. Dersler ve ödevler kısmı bu kadar. Bir de son olarak, derslerin ne hakkında olduğundan bahsetmedim. Dersler tanklar ile ilgili oluyor. T2 kısmı bir dersi görürken A3 kısmı başka bir dersi görüyor. Ders olarak herkes aynı dersleri görüyor; ancak tabi ki tanklar aynı olmadığı için ders içerisinde gösterilen konular da değişebiliyor.

Spor dedik, soğuk hava nedeniyle biz çok spor yapmadık; ancak bizden bir önceki dönem havaların güzel olması sebebiyle epey spor yapmış. Hemen spor barajlarını yazayım (yazılan sayılar 60 barajıdır ve bazılarını tam hatırlayamıyor olabilirim): şınav 29, mekik 33, barfiks 5, 3000 m koşu 14 dk 45 sn, el bombası mesafe atışı 30 m. Yüksek atlama, uzun atlama ve 100 m koşularını biz yapmadık. Spor sınavlarından kaldırılması talep ediliyordu, belki bizden sonrakiler de yapmayabilir. Bu yazdığım barajları geçmek zorunda değilsiniz, şöyle ki, barfiks 1 çekersiniz 20 puan alırsınız, orda kaybettiğiniz puanları atıyorum mekiği 45 – 50 çekip mekikten 100 alarak kapatabilirsiniz. Yani önemli olan ortalaması.

Gelelim kura olayına. Kurayı, kurs bitirme notu sıralamanıza göre çekiyorsunuz. Peki bu kurs bitirme notu nasıl hesaplanıyor? Derslere gidip gelirken toplamda 8 tane sınav oluyorsunuz. Bu 8 sınavın yanında 8 adet kanaat notu (ödevler, giriş ve izleme testi ortalamaları) alıyorsunuz. Her dersin sınavının ağırlığı farklı, onu ilk hafta bir oryantasyon semineri oluyor, orada söylüyorlar. Dersler haricinde spor ortalamanız, yanaşık düzen sınavınız (derslerin son haftası yapılıyor, sağa – sola dönüşler, yat – kalk vs. gibi konuları kapsıyor, uygulamalı oluyor) ve atışlarınızla beraber toplamda 11 farklı notunuz oluyor ve bunların sonucuna göre sıralamanız oluşuyor. Sıralamalar takım içinde yapılıyor. Örneğin bizim T2 takımı 39 kişiydi, ben 29. oldum. Burada size verebileceğim tavsiye, spora yüklenin. Çünkü ders ortalamaları birbirine çok yakın oluyor. Dolayısıyla sporu iyi olan öne geçiyor.

Kurada şöyle bir olay var, takım içinde %10‘a girenler kurada istediği yere gidebiliyor. Bizim takım 39 kişi olduğundan ilk 4 kişi istediği yere gitti. İstediği yer derken yanlış anlaşılmasın, şöyle ki, kuradan 2 – 3 gün önce kura yerleri belli oluyor. Dereceye girenler bu kura yerlerinden istediklerini seçebiliyor. Eğer kurada memleketiniz varsa orayı da seçebiliyorsunuz, sıkıntı olmuyor. Bizim 1. ve 2.’miz badiydiler, ikisi de Denizli’yi seçti mesela. 3. ise memleketi olan Kocaeli’ye gitti. Kura yerlerinden biraz sonra bahsedeceğim.

Kuraları çektikten sonra yaklaşık 2 haftanız kalıyor. Bu 2 haftanın 2 gününde Şereflikoçhisar‘a tank topu atışlarına gidiyorsunuz. Çamur haricinde çok zevkli olduğunu söyleyebilirim. 2 adet tank topu, 40 makineli tüfek, 30 uçaksavar mermisi atıyorsunuz. Atışlardan sonra bir gün Anıtkabir’e gezi oluyor. Kalan diğer günlerde de çektiğiniz kura yerlerine göre yeni takımlar oluşuyor. Örneğin, iç güvenlik takımı, eğiticilik eğitimi takımı, telsiz takımı vs. gibi, 5 – 6 takım oluşuyor ve yine derse gidiyorsunuz. Eğiticilik eğitimi “yatış” dersi yapıyor genelde.

Gelelim en heyecan verici konuya, hangi tank sınıfının kura yerleri neresi? Kura yerlerinde şöyle bir durum var, siz, sizden iki önceki asteğmenlerin yerine gidiyor olacaksınız. Yani mesela biz 343. dönemiz ve 339. dönemin yerine geldik. Dolayısıyla 339. dönemin kura yerleri neresiyse bizimkiler de oralar oldu, çok ufak bir iki değişiklik haricinde. Bu yüzden benim buraya yazacağım yerler daha çok 347, 351, 355 vs. gibi dönemleri ilgilendiriyor; ama dediğim gibi ufak tefek değişiklikler olabilir.

Önce kendi tankımla başlayayım, M48A5T2 tankı kura yerleri: T2’ciler hiç sıkıntı yapmasın, aslında hiçbir tankcı sıkıntı yapmasın. Özellikle terörle mücadelede en rahat tankcılardır diye söylendi. Tank motorunu çalıştırdığınız zaman, sesi duyan uzaklaşıyormuş zaten. Kurada, 2 Ankara, 1 Kocaeli, 1 Edirne, 1 İzmir, 3 Denizli, 1 Erzurum, 2 Kars, 2 Sarıkamış, 1 Ardahan, 1 tane numunelik Hakkari, geri kalanı da Kıbrıs’tı. Çektiğiniz kurada nokta atışı oluyor, örneğin ben, 9. Mot. P. Tug. Tank TGK 1. Tnk Bl. 3. Tnk. Tk. K.’lığı Sarıkamış seçtim ve geldiğimde de aynen oraya yerleştim. Kıbrıs’ta 3 farklı yer mevcut, gidecek olanlar araştırır zaten. Badim ve ben, kesin Kıbrıs’a gidiyoruz düşüncesiyle birçok araştırma yaptık, ben Sarıkamış çektim, o da Kars çekti. Diğer oda arkadaşımız da Ardahan/Göle çekti.

Şimdi diğer tanklara geçiyorum; ancak benim takımım olmadığı için o kadar ayrıntılı bilgi veremeyeceğim. Kafanızda bir fikir oluşturması açısından bir şeyler yazacağım. Leopard tankları için kura yerleri, Ankara, İstanbul ve trakya bölgesi. Leopard’cılarda doğu yok. M60T için, bu takım 7 – 8 kişi oluyor zaten, onların da kura yerleri İstanbul, trakya ve Çanakkale (Ankara’da olabilir). Doğu grubu tankı ise M60A3 tankları. 1 – 2 Ankara haricinde geri kalan herkes, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya gidiyor. Nereler var derseniz, Gaziantep, Hakkari, Silopi, Cizre, Van, Ağrı vs. Bunların kimisi şehir merkezine yakın yerlerde kimisi de karakol görevinde.

Evet, kura yerlerini de yazdık. Bir de yol harcırahından bahsedeyim. Kurada Ankara harici bir yer seçenler, gideceği yerin Ankara’ya km olarak uzaklığına göre yol parası alıyorlar. Yalnız bu, sınava giderken aldığınız 10 – 15 TL gibi değil. Devletin gözünde artık siz bir kamu personeli olduğunuz için, size ev taşıyacakmışsınız gözüyle bakıyorlar. Ankara’ya en yakın Kocaeli vardı galiba, 1300 TL civarında yol parası aldı. Sarıkamış 1100 km civarında ve 2030 TL yol parası aldım. 29 Şubat günü törenden sonra serbesttik (345. dönem de 30 Haziran günü serbest olacak) ve 15 günlük iznimiz oldu. Göreve 16 Mart’ta başladık; ancak Ankara’da kalanlar törenin ertesi günü 1 Mart’ta göreve başladılar. Yol paramız 10 – 12 Mart gibi yattı. 1 – 15 Mart arasındaki yarım maaşımız da 20 Mart gibi yattı. Katılışınızı yaptıktan sonra, birliğinizin çalışma hızına göre ay sonunda veye yeni ayın başlarında 15 Mart’ta yatması gereken ilk maaşınız yatıyor.

Benim yazacaklarım bu kadar. Etimesgut ile ilgili soracağınız, merak ettiğiniz şeyler olursa yorum kısmına sorunuzu bırakabilirsiniz. 345. ve sonraki dönemlerde gelecek olan herkese ve özellikle de 343. döneme şimdiden hayırlı tezkereler. Bu da M48A5T2 tankı, ben ve Sarıkamış…

m48a5t2

Not: Arkadaşlar lütfen sağlık sorunlarınızla ilgili soru sormayın, çünkü o konuda hiçbir fikrim yok…

Güncelleme: Sonuçlardaki yeni bilgilerin ne olabileceğini Muhammed Erim arkadaşımız paylaşmış. Dediğine göre sınıflara karşılık gelen tanklar şu şekilde: 32 – M48A5T2, 33 – M60A3, 34 – Leopard, 35 – M60T. Ayrıca sevk belgesi alındığında tank modelinin yazıldığını da belirtmiş. Yorumu okumak için tıklayın.

Gelen arama terimleri:
  • ankara etimesgut zırhlı birlikler okulu ve eğitim tümen komutanlığı acemilik kaç gün (32)
  • ankara etimesgut zırhlı birlikler acemi birliği kaç gün (28)
  • ankara etimesgut acemi birliği kaç gün (17)
  • m48a5t2 (16)

Benzer Makaleler

212 thoughts on “Zırhlı Birlikler Okulu’nda Acemilik – 3

  1. Kemal kardeşim öncelikle ellerine sağlık, aklımdaki birçok soruya cvp bulabildim sayene. Ben de 347. dönem yedek subay Leopard1 A3, Leopard2 A4 ve Leopard1 T tnk tk k olarak görev yapacağım. Bahsettiğine göre leopardçılar ankara istanbul ve trakya bölgesine gidiyorlarmış, bunun nedeni nedir acaba?

    1. Öncelikle hayırlı olsun. Öyle olmasının asıl sebebi, o tank modellerinin sadece oralarda bulunması. Mesela T2lerin de çoğu Kıbrısta olduğu için oraya fazla adam gidiyor..

  2. Gerçekten çok yararlı bilgiler.Çok teşekkür ederim.Bende 347.dönem M48A5T2 olarak gideceğim.Bir sorum olacak,genel itibariyle bir cevap verirseniz çok memnun olurum.Asteğmen olarak göreve başladıktan sonra,birlikteki rütbelilerin size yaklaşımı nasıl oldu? Yani sonuçta sivilden gelip 3 aylık eğitimle subay oluyoruz.Kötü davranma ,sallamama duruları oluyor mu?

    1. Öncelikle hayırlı olsun. Sorduğunuz soruyu cevaplamam mümkün değil çünkü ne insanlar birbirinin aynısı ne de mekanlar. Sadece benim başıma geleni söyleyebilirim. Bizim bölük bence bizim tugaydaki en iyi bölüktü. Rütbe ne olursa olsun herkes birbirine sonuna kadar saygılıydı. Onun haricinde bölükteki tüm uzman çavuşlarım (25 yaşında olanı da var 45 yaşında olanı da) bana komutanım demekten çekinmediler. Astsubaylarla da bi sıkıntımız olmadı, hepsi çok iyi insanlardı. Astsubaylara komutanlık taslamadığınız sürece pek problem olmaz. Ama dediğim gibi mekana ve insanlara göre çok çeşitli olabilir bu durumlar…

  3. yazı için çok çok teşekkür ederim gerçekten çok aradım böyle bi bilgilendirmeyi.pek sportif biri değilim ondan dolayı spor cok zorlayacak gibi duruyor 1.81 cm 85 kg.hayatım boyunca dersten kaçtım ama ders yine geldi beni buldu arkadaş ya.sporda yapamayınca acemilikte çarsı izinlerin kaldırılıyomuş galiba dogru mu

    1. Öncelikle size de hayırlı olsun. Spor konusunda biz biraz şanslıydık, mevsim kış olduğu için pek spor yapmadık; ama siz tam mevsiminde gidiyorsunuz. Normal prosedür şöyledir: hafta içi bazı branşlardan testler yapılır, bu anlattıklarım yemin töreninden sonraki dönem için geçerli. O hafta için baraj konur, örneğin şınav barajı 20 denir. 20 ve üstü çeken kurtarır. 20’nin altında kalanlar, cumartesi günü öğlene kadar içeride kalıp o branşta kendini geliştirmeye çalışır. Tek branşta sıkıntı varsa öğlene kadar, birden çoksa akşama kadar diye biliyorum…

  4. mrb 1. etimesgut tank söförü olarak gidiyorum ve hiç bilgim yok 2.meslek l,ses, mejunuyum elektirik bölümü meslegimle ilgili bir alanda askerligimi yaparmıyım ? yanı gidince melegimi söyleyimmi komutanlara şimdiden tşekkür ederim mayırlı teskereler….

    1. Öncelikle hayırlı olsun. Normal askerlikle alakalı bir bilgim yok ama en azından acemilikte mesleğinizi kullanma şansınız yok. Acemilikten sonra çok düşük de olsa şansınız var. Normalde tank şoförü fazla olmadığı için bölükten dışarı göndermiyorlar..

  5. mrb abicim gerçekten çok yararlı şeyler yazmışsın ellerine sağlık benm de bir kaç sorum olcak cevaplarsan çok sevinirm.abi ben de m-48 tank şoförü yazıyor kolaymıdır sizce bu grup ve dağıtımda genel olarak nerelere veriliyor 15ay yapıcam bu arada..

    1. Arkadaşlar, 15 ay yapacak olanlar veya kısa dönemler bu yazı dizisindekileri dikkate almasınlar. Ben sadece 12 ay yedek subaylık yapacak olanlar için yazdım bu yazıyı. Diğerlerinin neler yaşadıklarıyla alakalı hiçbir fikrim yok. Ama şunu söyleyebilirim, dağıtım olarak büyük ihtimal siz de yukarıda yazdığım yerlere gideceksiniz. Hayırlı tezkereler…

  6. Her yazan teşekkürlerini sunarak başlamış zaten ama gerçekten teşekkürler. Fikir sahibi olundu. Bu arada iyi bayramlar 🙂 Birkaç sorum olacak, cevap verirseniz/verebilirseniz sevinirim:
    1) Müh. mezunu biri olarak askere gitmek istesem malum ağustos geçti, aralıkta; kısa dönem çıkma ihtimali yüksek deniliyor kimi sitelerde yapılan yorumlarda doğru mudur sizce? “Nisanda ise uzun dönem gelir genelde” deniyor. Nisanda gideyim diyorum o yüzden. Ne dersiniz?
    2) Lütfen kusura bakılmasın; 12 ay ne 15 ay ne? 🙂 Yedek Subay’larda süre farklı mıydı?
    3) Sınava girerken, sınava ilk gün girmenin yada son gün girmenin; uzun dönem-kısa dönem sonucuna bir etkisi var mı?

    1. Hayırlı bayramlar, sorularınıza cevap vermeye çalışayım..
      1) Denilenlerin doğru olma ihtimali yüksek, sebebini ise şöyle anlatayım: TSK’nın alacağı yedek subay sayısı belli. Yerleştirmeye önce yedek subaylardan başlanıyor, kalanlar da kısa dönem olarak yapıyor. Nisan döneminde başvuru az olduğu için çoğu yedek subay oluyor, kalanlar kısa dönem. Aralık, en fazla başvuru olan dönem olduğu için yedek subaylık şansı daha düşük.
      2) Yedek subaylar 3 ay acemilik (2,5 aya düşmek üzere galiba), 9 ay da görev olmak üzere 12 ay askerlik yapıyorlar, 23 gün yasal izin hakları ve maaşları var. Kısa dönemler 1 ay acemilik (yaklaşık 18 gün falan yapılıyor), 5 ay usta birliği yapıyorlar. 15 ay askerlik yapanlar ise, üniversite mezunu olmayanların yaptığı standart askerlik türü.
      3) Sınava ilk gün veya son gün girmenin tek farkı yoğunluk farkı oluyor. Kuyrukta daha fazla beklenebiliyor. Yazı dizimin sınvla alakalı kısmında da belirttiğim üzere, kimin kısa kimin uzun yapacağı nasıl belirleniyor belli değil; ancak duyduğum bir teoriye katılmadan edemiyorum. Şöyle ki: sınava girmeden önce formda seçenek işaretliyorsunuz, kısa-uzun diye. Sınava girdiniz diyelim ve bir puan aldınız. Aldığınız puana göre sıralamaya koyuluyorsunuz. Kontenjan dahilinde, sıralamaya göre herkes istediği yere atanıyor; ancak diyelim puanınız çok düşük ve sıralamada aşağıda kaldınız. Uzun dönem istediniz, sizden daha yüksek puan alan kişilerin yaptığı uzun dönem tercihleri sonucunda, uzun dönemin kontenjanı dolmuşsa size kısa dönem çıkıyor. ÖSS sistemine benziyor biraz.
      Son olarak kişisel fikrimi söylemem gerekirse, Aralık ayında gitmenizi tavsiye ederim, soğuk hava koşulları nedeniyle acemilik rahat geçer ve zaten o süre zarfında askerliğe alışırsınız. Nisan dönemi biraz daha sıkıntılı olabilir. Bir de ne kadar erken olursa o kadar iyi olur 🙂

  7. Pekala.. Üç cevap içinde ayrı ayrı teşekkür ederim. :)) Aralık ayında gidilmesi gerektiği konusunda tamamen haklısınız. Son derece mantıklı da zira. Ama sanırım burnumun dikine gidip pişman olayım diye nisanda gidicem, söz dinler, tavsiyelere uyarsam bünyem alışkın değil sorun çıkar 🙂 kalın sağlıcakla…

  8. merhaba. benim nişanlımda ankara etimesgutta acemi birliğinde zpt olarak yapmakta. ustabırlıgı tekirdağ/ malkara fakat kaydırma birliği oldugu ıcın sırnak beytüşşebapta yapacak izine geldıkten sonra direk oraya gidecek. merak ettiğim acaba orda kalma olasılıgı varmı?kaydırma birlik görev süresi ne kadardır? orda da yıne zpt soforu olarak mı yapar? meslekçi, seçimi nelere bakarlar?ne gibi sorular sorarlar? dağlara ihtimali varmıdır pusu vs. cunku zpt soforu .? psikiyatri gitti. hafifte olsa ilaç kullanıyor. refüze olabilirmi? refüze olursa ne gibi görevlere verrirler ? tesekküre ediyorum simdiden. iyi aksamlar..

    1. Merhaba, maalesef sorularınızın hiç birini cevaplayamayacağım, çünkü ben asteğmen olarak askerliğimi yapıyorum, nişanlınız normal asker olduğu için hangi koşullardan geçiyorlar bir fikrim yok…

  9. Bilgiler için çok teşekkürler.Ben aralık dönemi için tecili bozdurdum inşallah askere gideceğim uzun dönem istiyorum makine mühendisiyim komando olmak istiyorum dedim (boy 185 kilo 80) ama kırık-çıkık sorusuna da evet dedim daha önce ufak bi sorun olmuştu ama spor konusunda çok başarılıyımdır bu kırık çıkığı işaretlemem uzun dönem için sorun çıkarır mı.

    1. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun, kırık çıkık işinin uzun dönem için bir problem olacağını sanmıyorum ama komando olmak için sorun olabilir. Askerlik şubesine sorarsanız daha fazla bilgi alabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

warning
www.kemalkefeli.com.tr üzerindeki herhangi bir yazının veya kodun izinsiz olarak başka bir yerde kullanılması yasaktır.